2011. március 17. csütörtök, 12:14
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

Fizikálisan is felkészültek a játékvezetők

Az UEFA előírásainak megfelelően a megyei játékvezető keretek évente kétszer kötelesek mind fizikai, mind pedig elméleti felkészültségükről számot adni. A tavaszi szezon előtti zord időjárás miatt a fizikai teszteket Pest megyében március 15-ére tűzték ki. Az időjárás ezúttal kegyes volt a szervezőkhöz, ragyogó napsütésben, 20-22 fokos melegben teljesíthették a játékvezetők a rájuk kirótt penzumokat.

A teszten készült fotók a cikk alatt a galériában tekinthetők meg!

A fizikai teszt lebonyolítása több helyszínen, de azonos időpontban, reggel kilenc órakor vette kezdetét. Az NB III-as játékvezetők, az asszisztensek, valamint a megyei első- és másodosztályban működő játékvezetők Budapesten, a BEAC Bogdánffy utcai sporttelepének rekortán pályáján, míg a „megye hármas” játékvezetők a területi versenybizottságok által szervezett felméréseken teljesíthették a teszteket.

A megyei elit játékvezetői kört adó NB III-as keret irányított bemelegítéssel készült a megmérettetésre, melyet a legrutinosabb „spori”, Solymosi András vezényelt társai számára. Eközben a tesztet vezénylő országos kerettagok, Oláh Gábor, Farkas Balázs, és Németh Ádám kimérték a távokat, majd felállították a negyven méteres sprintekhez a fotocellás kapukat. E munkálatok végére megérkezett Kovács II. Gábor is, így a négy országos kerettag megosztva a munkát egymás között, elkezdhette a felmérést, melyet Ádám Mihály JB elnök a megye, Stamler Péter pedig az MLSZ részéről felügyelt.

A nap folyamán a teljes keret, mintegy százötven játékvezető sikeresen megfelelt, és csupán néhányan kényszerültek sérülés miatt feladni a tesztet. Az aktív megyei kerettagokat az elméleti vizsga előtt álló, a játékvezetői tanfolyamot most végző jelentkezők is teljesítették az elvárt szintet, így számukra már csak az elméleti vizsga van hátra.

Ezzel egy időben bonyolították a megyei harmadosztály játékvezetőinek fizikai felmérése is. Dabason a Ráckeve Versenybizottság sípmesterei álltak a startvonalhoz, és a lebonyolítással megbízott Márton Zsolt országos asszisztens elmondása szerint mind a tizenkilenc jelentkező sikeresen teljesített. Horváth Mihály emberei tehát nem vallottak szégyent, sőt a futás után még egy barátságos focimeccs keretében vezették le megmaradt felesleges energiájukat.

Fenyvesi Szabolcs NB II-es játékvezető ezen a napon Monorra kapott „küldést”, ugyanis ő felügyelte a Monor-Cegléd Versenybizottság fizikai felmérését. „Kellemesebb feladatot kaptam, mint amire számítottam” – összegezte megkeresésünkre a nap tapasztalatait Fenyvesi. Beszámolója szerint a harmincöt fős keretből huszonhatan jelentek meg, de a sérülések és betegségek miatt tizenkilencen futották meg a szintet. „Számomra becsülendő, és különleges volt látni, ahogy olyan idősebb, gyakran ötven-hatvanéves kollégák, akik már korábban magasabb szinten is bizonyítottak, még milyen komolyan vesznek egy-egy ilyen felmérést. Mind fegyelmezettségben, mind pedig állóképességben irigylésre méltók, mint például Fődi Pista bácsi, aki még mindig mindent beleadva végzi el a feladatokat, és ez nagyon jó…”

Vácott sem volt ez másképp, ahol a helyi versenybizottság Zagiba Ferenc vezetésével egy igazán patinás helyen, a Dunakanyar-Vác FC stadionjában szervezte meg a tesztfutást. A végrehajtást a megye részéről Dorozsmai Lajos ellenőrizte. Itt huszonegyen teljesítették a tesztet, és egy sérülés miatti végleges kiállás „borzolta a kedélyeket”.

A megye játékvezetői tehát minden szinten megfelelő fizikális, és – a február 19-i továbbképzésnek köszönhetően – elméleti felkészültséggel várhatják a tavaszi szezon rangadóit, valamint a helyezések szempontjából kiélezett pontosztozkodást. Ádám Mihály JB elnök szavait idézve a játékvezető bizottság ismét bizalommal várja a tavaszi működést, mivel a maguk részéről mindent megtettek és biztosítottak a megfelelő szakmai felkészítés tekintetében. Ezek a várakozások pedig reményeink szerint a szurkolók, játékosok és sportvezetők oldaláról is visszaigazolást nyer majd.

Utolsó módosítás 2011. március 17. csütörtök, 12:17

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Kép galéria

Vissza az oldal tetejére