2011. május 01. vasárnap, 20:49
Értékeld ezt a cikket
(1 Szavazat)

Apja fia - Kristóf Pétert fia követi a gyepre - VIDEÓVAL

A mérkőzés játékvezetői: Kányási István, Kristóf Péter, és Kristóf Dániel A mérkőzés játékvezetői: Kányási István, Kristóf Péter, és Kristóf Dániel Máté Attila

Az igazi szakértelmet, tudást követelő szakmákban nem ritka, hogy egy mesterség apáról fiúra száll. Egész generációk válthatják egymást, a fiatalok pedig folyamatosan tanulva az idősebbektől, egyre jobbá képezve magukat kész dinasztiákká nőhetik ki magukat egy-egy szakterületen. Színészek, mérnökök, divattervezők, vagy cukrászok mellett azonban a sportban is akadnak olyan ifjú emberek, akik szüleik példáját követve kerülnek a startvonalra, hogy aztán saját erejüket megméretve kortársaikkal öregbíthessék a család hírnevét.

 

 

Ma már a labdarúgó játékvezetők között sem ritka, hogy egy család több remek sportemberrel gazdagítja a kereteket. Megyénkben is több testvérpár – pl. a Fenyvesi testvérek, vagy az országos keret korábbi tagja, jelenleg megyei ellenőr Gál Bence és öccse, a jelenlegi NB I-es játékvezető Németh Ádám – illetve apa-lánya, mint Imre Ferenc és Nikolett, vagy Bíber János és Bernadett is egymást erősítve a rokoni példamutatást követve jutott el a játékvezetésig. Ebbe a sorba most az NB III-as keret egyik legrutinosabb tagja, Kristóf Péter is beállt, hiszen tizenhét esztendős fia, Dániel tavasszal letette a játékvezetői vizsgát, és szándékai szerint követi atyját a sípmesterek rögös, de szép és kihívásokkal teli szakmai útján.

Szombaton délelőtt, a csendes napsütésben rutinszerűen melegített a Dunakeszi VSE és a Dunaharaszti MTK csapata, várva, hogy megmérkőzzenek egymással az U19-es II. osztály Közép C-csoportjának 24. fordulójában. Eközben a játékvezetői öltözőben már készülődött a játékvezetői hármas, a Kristóf-család tagjain kívül Kányási István kapott küldést a mérkőzésre. A játékosok talán nem is tudták, hogy a „sporik” számára ez a mérkőzés kicsivel több egy hagyományos összecsapásnál, hiszen első alkalommal léphetett együtt pályára a két Kristóf.

A büszke apa nem titkolta, hogy számára ez különleges nap, és a mérkőzés előtti hagyományos megbeszélésen a szakmai instrukciók mellett az atyai hangnem hol gyengéd, hol szigorú tónusokat ütött meg Dániel felé. Aprólékosan átbeszélték a nagy valószínűséggel bekövetkező szituációkat a bedobásoktól a lesintéseken keresztül a tizenegyes elvégzéséig és a sorfalállításig, de fordítottak figyelmet a pontrúgások, a cserék, vagy a reklamálások kezelésére is. Kristóf Péter másfél évtizedes rutinját és tapasztalatait percekbe sűrítve adta át fiának, aki meghallgatta apja tanácsait és teljes nyugalomban várta a kezdősípszót.

„Nagyon nagy élmény számomra, sőt, leírhatatlan hogy édesapámmal működhetek. Már gyerekkorom óta követem a pályafutását, több meccsén is rendszeresen kinn voltam. Eddig én is aktívan fociztam, de most jött el a pillanat, hogy váltsak, és kapóra jött az őszi tanfolyam” – mondta Dániel a kezdő motivációra vonatkozó kérdésünkre. Vizsgaeredménye kitűnő volt, így lenne oka nagyobb reményeket is táplálni, de erről roppant szerényen nyilatkozott: „Szeretnék majd minél magasabb szintre eljutni és egyre rangosabb feladatokat kapni. Igaz, hogy korábban fociztam, de ma már, a tanfolyam után másképp látom a szituációkat. Remélem, hogy egyre jobb lesz a teljesítményem, így egy éven belül már vezethetek is…”

A család számára fontos eseményről nem maradt távol a két Kristófnak nyugodt hátteret biztosító Kristóf Péterné, Brigi sem, akinek bár jelentős rutinja van a mérkőzések megtekintésében, most mégis gondjai adódtak a felhőtlen szórakozással. „Nem tudom, hogy most kire figyeljek: a férjemre, a fiamra, vagy a meccs történéseire” mondta nevetve. „Nem bánom, hogy Dani követi az apját, hiszen a férjem a kora miatt lassan kénytelen lesz abbahagyni a játékvezetést. A hétvégeken eddig is a foci játszotta a főszerepet nálunk, hiszen a kisebbik fiunk, Krisztián is aktívan sportol. Ő biztosan nem lesz játékvezető, így Dani folytathatja a hagyományt. És néha kimondottan jó, ha meccsre mennek, hiszen előfordul, hogy az a legjobb, ha legalább nincsenek otthon láb alatt.”

Természetesen Kristóf Péter számára is nagy élmény, hogy fiával működhetett, így bevallása szerint dagadó kebellel futott ki a játéktérre. Külső megfigyelők szerint, ugyan a büszkeség a mérkőzés közben a játékvezető hastájékára csúszott, szerinte a pocakos kinézet kizárólag a mez szabásának volt köszönhető. Azonban ez a viccelődés és az ugratás sem csorbították elégedettségét, és gyermekébe vetett hitét. „Ez az első alkalom, hogy együtt működünk, és hogy mennyi lesz még, az csak a küldőkön múlik. Én szívesen viszem, ha megbíznak vele.” mondta, de nem fukarkodott az atyai jó tanácsokkal sem. „Ehhez a szakmához rengeteg alázat és kitartás kell, de nagyon sok barátra lehet szert tenni. Nagyon sokat lehet tanulni, én a mai napig rengeteget tanulok a kollégáktól. A pályán legyen mindig határozott, és igazságos, bárkinek vezet. Meccs közben csak a kollégákra számíthat, akkor mással nincs barátság! Következetesség és határozottság, ha ez a kettő megvan, nem lesz probléma.”

 

 

Info:

A mérkőzés után (0-6) az U17-es találkozón a két Kristóf asszisztensként szerepelt, míg az 53. percben a játékvezető, Kányási István bokája kifordult, így nem tudta folytatni a mérkőzést. Helyére Kristóf Péter állt be, aki a fennmaradó időben egy kiállítás mellett lehozta a meccset. (1-1) 

 

Utolsó módosítás 2011. május 01. vasárnap, 21:14

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Kapcsolódó Videó

Vissza az oldal tetejére