2011. augusztus 29. hétfő, 09:38
Értékeld ezt a cikket
(0 szavazat)

A mindent látó szem

A kamera majdnem mindent lát A kamera majdnem mindent lát Máté Attila

A megyei bajnokságok szurkolói az elmúlt fordulókban észrevehették, hogy a pályák környékén időről-időre valami szokatlan történik. Néha csodálkozva, néha értetlenkedve fogadják a tényt, amikor a lelátón a megyei szövetség munkatársa feltűnik kamarájával, és rögzíti a mérkőzést.

Még ma is ritkaságszámba megy, hogy a mérkőzésekre akár a helyi televízió küldjön stábot, így a mozgóképes dokumentáció eddig maradt azokra a lelkes amatőrökre, akik megengedhették maguknak időben és anyagiakban egyaránt, hogy kedvenceik mérkőzéseit rögzítsék, és azokból akár rövid összefoglalókat készítsenek a csapatok honlapjaira, vagy a szurkolói oldalakra. A Játékvezető Bizottság videói azonban merőben mást cél szolgálnak, nem a parádés megmozdulásokat, bombagólokat kívánják megörökíteni, hanem a játékvezetők működésének sajátosságait próbálják majd ezekből elemezni. A feladatokról, és a kezdeti tapasztalatokról a Sportszelet az ellenőrként még ifjúnak mondható, de játékvezetőként már sokat tapasztalt Máté Attilát kérdezte, aki a videós ellenőrzések elkészítéséért felel a bizottságon belül.

 

„Szakmailag és emberileg is megtisztelő, érdekes és nagy kihívásokkal teli feladatot kaptam” – mondta a mozgóképes ellenőrzésekről Máté Attila. „Az elnökség alakuló ülésén vetették fel az ötletet, hogy a játékvezetőket ilyen formában is ellenőrizzük, és a tapasztalatokat használjuk fel a továbbképzések alkalmával. Az edzőtáborokban már évek óta végzünk videós elemzéseket, melyek anyagai az UEFA által lettek összeállítva és a nemzetközi kupatalálkozókon történtek alapján világítanak rá az egyes szituációkban megkövetelt szabályértelmezésre, de a jó döntésekre, vagy esetleges ítélkezési hibákra is.”

A szakember szerint ezek a profi, több kameraállásból is visszalassított felvételek nagyon hasznosak, hiszen részletesen kielemezhetők a másodpercek alatt zajló történések is. A szikár tényeken kívül azonban nem adnak olyan pluszt, ami saját felvételek estén viszont könnyen megoldható. „Az UEFA oktatási anyagainál nincs mód arra, hogy megkérdezzük az ott szereplőket, hogy az adott helyzetben mi alapján döntött, hogyan látták az eseményeket, vagy éppen mit gondoltak, amikor meghozták az ítéleteket. Saját játékvezetőinkkel viszont ez könnyen megtehető, sőt a továbbképzéseken az elnökség időt kíván biztosítani arra is, hogy a kiemelt szituációkról saját kollégáik előtt prezentáljanak a felvételek szereplői. Úgy vélem, ez igen hasznos, hiszen a játékvezetők a megyei bajnokságokban az itt bemutatott szituációkkal, játékosokkal találkoznak hétről-hétre, ezért a szakszerű elemzésekkel előre fel tudnak készülni a váratlanabb eseményekre, illetve könnyebben egységesíthető maga a bíráskodás is.” 

Bár még rövid idő telt el, a kezdeti tapasztalatokat pozitívnak ítéli meg a videós ellenőr. „Eddig öt mérkőzést rögzítettünk, és számomra is rengeteg újdonságot, pozitívumot tartogattak a felvételek. Való igaz, hogy a kamera majdnem mindent lát, sikerült már több olyan szituációt is kiemelni, amely valamilyen szempontból érdekes, de a lelátón, élőben esetleg észre sem vettük, vagy másként ítéltük meg. Az már most látszik, hogy a videós ellenőrzés egy fontos lépcsőfok a fiatal játékvezetők felfedezésében, képzésében, illetve hatalmas segítség lehet nekik a fejlődésben, hogy magasabb szinten is teljesíteni tudjanak, illetve azt hamarabb elérjék. Ez a módszer minden bizonnyal segíti majd az elnökség azon céljainak megvalósítását, hogy megyénk újra a legmagasabb osztályokban kvalifikálhasson játékvezetőket, asszisztenseket, és stabil bázist jelentsen az országos keret utánpótlásának. Bízom benne, hogy munkánkkal egy olyan rendszer alapjait letenni, amely a későbbiekben bevált, folyamatos rutinná válhat a megyei játékvezetésben.” 

A bizakodás talán nem alaptalan, hiszen a háttér és a lehetőségek adottak, melyeket Máté Attila is elismer. „Szerencsére a megyében nagyon jó körülmények adottak az ilyen munkához. Előzetesen több mint negyven sportlétesítményt találtam arra alkalmasnak, hogy ott felvételeket készítsünk, ennyi helyszín az, ahol a lelátók lehetővé teszik a jó rálátást a mérkőzésre. Szakmailag az elnökségtől is rendszeres és pozitív visszajelzéseket kapok. Székely Ferenc elnök úr időt és energiát nem kímélve teremtette meg a tevékenység anyagi és technikai feltételeit. Gaál Bence aki az ellenőrzésekért felelős, illetve Hadnagy Levente utánpótlásért felelős elnökségi tag pedig nagy segítséget jelent ebben a munkában, alapvetően az ő instrukcióik alapján készülnek az anyagok. Úgy gondolom, ők adnak a véleményemre, így nagyon rugalmasan tudunk együtt dolgozni. Ez pedig különösen fontos, hiszen nem csupán az elvárások nagyok, de tudomásom szerint az országban egyedülálló dolgot viszünk véghez a megyei labdarúgás szintjén.”

Persze az is fontos, hogy maguk a „szereplők” hogyan viszonyulnak az új módszerhez. „A játékvezetők vegyes érzelmekkel fogadják, ha megjelenek a mérkőzés előtt. Van, aki kicsit megijed, van, aki viszont kimondottan örül a videónak, hiszen ritkán van arra lehetőség, hogy önmagát kívülről is lássa munka közben. A mérkőzések előtt ezért mindig szakítok időt arra, hogy hosszabban beszéljek a játékvezetővel, elmondjam, hogyan történik maga az ellenőrzés. Szerencsére eddig azt tapasztalom, hogy könnyen túllépnek a kamera jelenlétén, és nem kezelik másként a szituációt, mint ha ’csak’ ellenőr lenne a meccsen. A későbbi prezentációk alkalmával pedig biztos vagyok abban, hogy még ugratás szintjén sem fogják egymás esetleges hibáit kipellengérezni a kollégák, mivel tudják, hogy előbb-utóbb mindenkire sor kerül. A kamera pedig – majdnem – mindent lát…”

Kapcsolódó cikkek (címkék szerint)

Vissza az oldal tetejére